لطفا متنظر باشید 
لطفا متنظر باشید 
| |
|
مسئوليتهاي اصلي متولي قالی -5: ساماندهي مواد اوليه
|
|
تاریخ درج خبر :
يکشنبه, 17 مرداد 1389 منبع خبر:
روابط عمومی اتحادیه قالی تبربز
کارپتور
منطقه خراسان
عبدالله احراری
يكي از مهمترين فاكتورهاي موثر بر ارزش افزوده قالی مواد اوليه كاربردي آن است.
حتي توليد كنندگاني كه ساير عوامل موثر در قالی را كمتر مورد توجه قرار داده ولي به مرغوبيت مواد اوليه توجه نموده اند قالیهاي توليدي آنان در بازار نسبتا" مورد توجه قرار گرفته است.علاوه بر نقش ارزنده مواد اوليه قالی بر ارزش افزوده آن استفاده از مواد اوليه مرغوب از حقوق طبيعي مشتري است وعدم رعايت حداقل استانداردها در توليد مواداوليه قالی ميتواند علاوه بر زيانهاي مادي به زيانهاي جسماني و تهديد سلامت افراد يك جامعه بيانجامد. چرخه و روند تهيه مواد اوليه قالی و عرضه آن از وضعيت بسيار نامطلوبي برخوردار بوده و تقريبا" بر هيچيك از مراحل توليد و عرضه آن نظارتي نيست.
صرفنظر از بي تفاوتي مركز ملي فرش تشكلهاي صنفي قالی نيز در اين زمينه حساسيت لازم را بخرج ندااده اند. در بسياري از شهرستانهايي كه مركز ثقل توليد قالی محسوب ميگردند به سختي ميتوان از عرضه مواد اوليه مرغوب نشاني يافت. كاربرد ابريشم كجين كيلويي 2000 تومان و خامه قالي با پشم دباغي شده كه با پست ترين رنگهاي شيميايي رنگرزي شده حجم قابل توجهي از مواد اوليه مصرفي در قالیهاي فله بافان را تشكيل داده و دور باطل فروش قالی فله بافان با قيمت كمتر و استفاده از مواد اوليه نامرغوبتر ادامه دارد.
از عملكرد مركز ملي فرش در اين خصوص اطلاع دقيقي نداريم ولي حداقل میتوان گفت اين عملكرد خروجي مثبتي كه ملموس باشد و شيب تند گرايش به استفاده از مواد اوليه نامرغوب را كاهش دهد نداشته است. هر از چند گاهي وظيفه تامين مواد اوليه در مصاحبه هاي گوناگون مسئولين اين مركز به تشكلهاي خاصي از جمله شركت فرش، اتفا و اشخاص حقيقي و حقوقي مختلف سپرده شده و حتي صحبت از ايجاد ايستگاه هاي عرضه مواد اوليه قالي در مناطق مستعد قاليبافي هم بعمل آمد!! اما هیچیک از اين موارد جامه عمل بخود نگرفت. واحدهاي تامين كننده مواد اوليه مرغوب نيز به دلايل مختلف منجمله گرايش به استفاده از مواد اوليه پست و كاهش توليد قالي يكي پس از ديگري تعطيل مي شوند.
مركز ملي فرش با استفاده از ابزار قانوني و وظيفه مندي توليگري خود و با كمك از تشكلهاي صنفي قالي بايد در زمينه حمايت از توليدكنندگان و عرضه كنندگان و البته استفاده كنندگان از مواد اوليه مرغوب اقدامات عملي موثر بردارد.
باتوجه به اينكه استاندارد مواد اوليه موردنياز قالي در دهه 40 تهيه و در دسترس اين مركز است چرا مركز با استفاده از اهرمهايي مثل تشكلهاي صنفي و موسسه استاندارد و ادارات بازرسي و رسيدگي به شكايات سازمان بازرگاني استانها با عرضه كنندگان و توليد كنندگان مواد اوليه نامرغوب قالي برخورد نمي کند؟
عدم حساسيت لازم به اين موضوع آشفته بازاري ايجاد نموده كه مثلا در شهر ... كه يكي از مهمترين مراكز بافت قالي با طرح نايين! است نتوان يك گرم ابريشم مرغوب فراهم نمود!
مادامي كه مركز ملي فرش براي فله بافاني كه از مواد اوليه پست و نامرغوب پروانه توليد متمركر و غيرمتمركز صادر نموده و توليد كنندگان وعرضه كنندگان مواد اوليه نامرغوب حتي با استفاده بيشتر از حمايتهاي دولتي نسبت به بقيه و با پروانه كسب صادره توسط اتحاديه هاي صنفي به يكه تازي خود در بازار ادامه دهند قالي ايران نخواهد توانست كمر راست کرده و از كما خارج شود.
مركزملي فرش ميبايست در ازاي اقدامات حمايتي نظارت خود و تشكلهاي صنفي را بر عملكرد زنجيره توليد مواد اوليه قالي اعم از پشم ريسي و نخريسي و رنگرزي و افزايش دهد. اقدام مناسب در جهت تامين مواد اوليه مورد نياز واحدهاي پشم ريسي، رنگرزي و از كانالهاي مطمئن و با قيمت مناسب ميتواند در كاهش قيمت تمام شده مواد اوليه مرغوب قالي موثر باشد. همچنين پرداخت يارانه به توليد كنندگان اين مواد اوليه و كمك غير مستقيم به توليد كنندگان ضمن كاهش استفاده از مواداوليه نامرغوب چرخ كارگاههاي رسمي را به حركت و توليدات زير زميني!! مواد اوليه قالي را كاهش خواهد داد. اگر مركز ملي فرش با كارشناسان خبره اي كه در اختيار دارد گلوگاههاي مواد اوليه قالي در يابد و برخي ارزشهاي مثبت و بسيار تاثير گذار بر ارزش افزوده آن در قالي را استخراج نمايد يقينا" اقدام اجرايي در جهت حل مشكل مواد اوليه قالي سهل و امكانپذير خواهد بود . شما ميتوانيد در بازار اصفهان، مشهد، شيراز و هر جاي ديگر تاثير استفاده از پشم دستريس، رنگ طبيعي و ابريشم مرغوب. و چله بدون پلي استر را بديده و براي تامين مواد رنگزاي طبيعي با قيمت مناسب، پشم خارجي و داخلي مورد نياز و ساير نهاده هاي مورد نياز اين تلاش نماييد و در عين حال اين پيام آموزشي را بايد در قالب ضرب المثل معروف انگلیسی به توليد كنندگان و بافندگان قالي تفهيم نمود كه "هنوز آنقدر پولدار نشده ام كه كالاي پست بخرم".
سخن آخر با تشكلهاي صنفي است كه اگر چه برخورد با اصناف متخلف وعدم صدور يا تمديد پروانه براي آنها درآمدهاي اين تشكلها و درنتيجه... كاهش مي يابد ولي آگاه باشيد عدم برخورد با عرضه كنندگان مواد اوليه نامرغوب براي قالي ، كل قالي ايران را در معرض نيستي قرار داده و در نتيجه اين تشكلهاي صنفي نيز... و البته حيات و ممات قالي و تشكلهاي صنفي در گرو ميزان شنوايي و اراده مركز ملي فرش است كه بدون پرداخت هيچ هزينه اي اين رهنمود هاي كاربردي دوستداران قالي را دريافت مينمايد.
|
|
|
کلیه حقوق مادی و معنوی مطالب این پورتال متعلق به اتحادیه تولید کنندگان و بافندگان قالی تبریز می باشد و استفاده از آنها با ذکر منبع بلامانع است. EGT.ir©2009-2010,All Rights Reserved |
لطفا متنظر باشید  |